Dupa Camino e greu sa stai in casa, dorul de duca te ademeneste usor prin ganduri razlete despre cum a fost atunci…iar cand ai si un partener de drum pe aceeasi frecventa cu tine gandurile se transforma in planuri, iar intr-un fel sau altul planurile ajung sa se materializeze.
Pregatindu-ne de zor pentru Marea Evadare din cotidian si cu o “jucarie” noua la purtator ce ne va fi tovaras de drum pentru cei 15.000 km propusi, ne-am zis ca este cazul sa o testam pe frumoasele meleaguri ale Romaniei…Tudor a ales Delta…Prezent am zis bucuroasa de aceasta alegere si zambind in sinea mea... Drumul catre Delta este desenat cu multe curbe….
Am cunoscut destul de bine zona Deltei Dunarii in urma cu 20 ani, cand aceste sate frumoase erau niste catune cu drumuri destul de problematice, si trebuie sa recunosc ca am fost impresionata de frumusetea lor de acum.
O data ce am cotit spre Tulcea…un drum verde, frumos si serpuit s-a intins in fata ochilor, oferindu-ne spre admiratie coroane bogate de arbori batrani. Lanuri de Floarea Soarelui si campuri pline de rotocoale de fan ne salutau bucuroase de oaspeti.
Aceasta minunata priveliste ne-a insotit pana in satele pitoresti de pe malul Dunarii, unde case frumos oranduite ne asteaptau cuminti sa le admiram.
Si bineinteles pentru ca tot ne-am dus in habitatul lor natural, familii de berze ne-au salutat solemn aplecandu-si ciocul si radicandu-si aripile. In Jurilovca ne-am oprit pentru a fotografia una dintre familii, si poate nu intamplator aici. Un domn jovial si tare vorbaret a iesit dintr-o curte si a inceput sa ne dapene povestea acestei familii de berze . Asa am aflat ca de 10 ani revin mereu in acelasi cuibar. Am fost socati de marimea mamei Barza care se odihnea pe un stalp de telegraf langa cuibul unde cei 3 puii ai ei se jughineau veseli. Avea o inaltime de aproximativ 1,4 m si 40-50 kg. Wow …asta da Mama Barza…
Pentru singura noapte avuta la dispozitie am ales sa poposim cu toti cei 200 de cai la Pensiunea Sharaiman din Dunavatu de Jos. Sat despre care as putea spune ca l-am vazut ca pe o Fissterra de Romania, avand in vedere ca este ultimul de pe limba de pamant … (doar ca lipovenii nu au crezut ca aici se termina pamantul)
Dunavatu de Jos este un vechi sat pescaresc din comuna Murghiol. In limba turca Murghiol inseamna “lacul furnicilor”. Principalele activitati economice desfasurate in Dunavatu de Jos sunt pescuitul, turismul si agroturismul, agricultura si comertul. Denumirea Dunavatul de Jos isi are originea in limba slava si inseamna – Dunarea Mica, acesta se afla la o distanta de 48 km de Tulcea si la 9 km de Murghiol.
Pensiunea Sharaiman este un crampei de rai de pe meleagurile Deltei Dunarii... Un loc in care traditionalul se impleteste frumos cu linia moderna, creand o sinergie de poveste intre ele. Inca de la intrarea in curtea pensiunii cu fantana si flori colorate, simti ca ai pasit intr-un loc minunat. O casa din barne de lemn si palarie de stuf, cu balcoane si cerdac iti acapareaza privirea prin simplitatea ei. Gazdele noastre ne-au intampinat vesele. O familie tanara si frumoasa se ocupa de acest crampei de Rai. Au fost atente la toate detaliile pentru a ne oferi un sejur cat mai placut.
O mare parte a mobilierului de aici este lucrat hand made de catre artizanii zonei si pictat discret in culori azurii. Pentru ca am stat o singura noapte, am zis sa ne rasfatam regeste, astfel am ales the pool house cu vedere si terasa la piscina unde ne-am bucurat de un somn bun, intr-un pat inalt ce serveste ca soba in sezonul rece. Un tavan inalt decorat cu barne din lemn vopsite in culoarea azurului ne-au zambit seara inainte de culcare, iar dimineata razele soarelui ce se joaca printre ele ne-au indemnat sa ne trezim veseli si gata de noi aventuri... Baia spatioasa si bine utilata ne-a surprins placut din nou, prin simplitatea frumusetii ei…
Mesele pe care le-am servit la restaurantul pensiunii au fost absolut delicioase si nu m-am rusinat sa-mi ling degetele ca in copilarie dupa felurile apetisante.
Piscina este asezata in centrul curtii interioare, iar de-o parte a ei troneaza elegant un arbore de matase. O placere sa lenevesti la piscina urmaraindu-i dansul unduitor al genelor de matase in briza fierbinte a verii.
Oamenii din aceste locuri sunt joviali si gospodari. Case frumoase lipovenesti cu palarii de stuf, zugravite in alb cu linii de albastru azuriu ... Un brat de Dunare uitat parca in timp, se intinde de-a lungul Dunavatului De Jos... Doar barcile cu motor si cele de pescuit, care incing traficul pe bratul stramt tivit cu stufaris in care te miri ce specii unice in Europa, isi gasesc salasul, ne amintesc ca suntem in 2017...
Ce e de vazut in Imprejurimi?
Daca ai chef de plimbari cu barca prin misterele Deltei, gasesti mai multe oferte pentru a putea face asta. Localnicii sunt bine organizati. Astfel zilnic se fac plimbari in cele mai atractive zone unde poti admira in voie specii deosebite si rare in mediul lor natural. Poti opta pentru o plimbare de grup sau pentru o ambarcatiune single, care iti ofera mai multa intimitate ( un fel de Venetie de Delta ...doar voi si gondolierul...)
La doar 55 km se afla Cetatea Enisala in vecinatatea localitatatii Enisala. Este singura cetate medievala din Dobrogea, fiind cunoscuta si sub denumirile Heraclia sau Heracleea. http://www.cetateaenisala.ro/
Pentru o excursie de o zi la numai 50 de minute cu masina de Dumavatu de Jos se afla Jurilovca cea mai mare asezare de pescari din Romania, de unde poti lua bac-ul catre Gura Portitei - Paradisul dintre Mare si Delta. Aceasta zona face parte din Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii . http://guraportitei.ro/
Locuri minunate, oameni ce le cinstesc si multa pace ...cam asta poti gasi in Delta Dunarii, pe care o vom aseza cu drag la loc de cinste pentru vacante viitoare pe Cararile de Soare!
Paseste in fiecare zi pe Carari de Soare!